Sommaren är här och nu är tanken att vi ska vila…

…eller blir det precis tvärtom?

Förväntningarna på sommaren är många och ofta väldigt höga. Inte minst kring vädret, som vi ju faktiskt inte kan göra någonting åt. Hoppet är de sista som överger oss och det blir minsann inte mindre viktigt när det kommer till sol och värme. För visst underlättar det när vädrets makter önskar oss väl, för det är så det känns…vill oss väl. Är vädret dåligt lite för länge så kan man på riktigt komma på sig själv att tro att det är någon som jäklas, och absolut inte vill en väl!

Hur som, när det sunda förnuftet talar så vet vi att det är inte vädret som skapar alla förutsättningar utan snarare hur vi förhåller oss till vädret. Samma gäller för mycket annat. Hur förhåller vi oss till de vardagliga kraven under sommaren? Vågar vi släppa? Tänk om vi tappar alla rutiner och allt vi har byggt upp fallerar? Barnen kommer att sluta lyssna för gott och vi föräldrar kommer att tappa greppet fullständigt! Nja, inte riktigt tror jag… All erfarenhet säger mig att när hösten och kraven sakta smyger sig på så är vi ganska snabba på att återställa ordningen. Om vi bestämmer oss för att vi vill det.
(På Familjelyftets hemsida kan ni lyssna till Föräldracoachen som tar upp ämnet ”Mödosamt uppbyggda rutiner solas bort”)

Så! Hur vill vi att sommaren ska se ut? Delar alla i familjen samma bild av vad som är harmoni, vila och lycka? Har vi kommit ihåg att fråga varandra? Och kanske framför allt, har vi tänkt lyssna klart på vad de andra svarar när vi frågar? Hur kan vi då tänka för att få till det så bra som möjligt? Eller åtminstone hanterbart?

Ett tips är att ni förbereder det ni kan, och rår på, så gott det går. I övrigt rekommenderas färre ”måsten” och ”borden” och mer ”jag vill” och ”jag kan”. Sprid hellre ut måltiderna (läs fil och smörgås) när det passar på dygnet snarare än på bestämda tider som egentligen skapats efter arbete, skola och träning och inte efter hunger, törst och lust. Se dammråttorna som vänliga husdjur och tvätthögen som ett tecken på ett klokt miljöval.

Jag tänker fortsätta att titta på när maskrosorna tar över rabatten och njuta av att sommaren är här! Och en sak är säker, maskrosorna frodas vare sig solen skiner eller om regnet står som spön i backen. Maskrosen kan man lita på och jag tror faktiskt att den vill oss väl!

2017-06-22T14:32:20+00:00 juni 22nd, 2017|Familjelyftet|