Föräldracoachen 2017-04-10T15:41:54+00:00

Under drygt ett år medverkade Familjelyftet på P4 Västerbotten under programpunkten Föräldracoachen.

Föräldracoachen samtalade kring vardagsnära frågor och riktade sig främst till föräldrar och andra viktiga vuxna som finns för våra barn. Nedan följer ett axplock av program som sändes och som fortfarande kan vara till nytta och fungera som vägledning.

Foto: Jonna Spiik/SR

Barn och religion på agendan

Höstterminen går mot sitt slut och snart hålls det skolavslutningar runt om i Västerbotten och då väcks debatten om var och hur själva avslutningen ska gå till.

Skollagen säger ja till avslutning i kyrkan, men nej till religiösa inslag. Men vad handlar den här frågan egentligen om? Anneli Jonsson och Anna-Karin Bäck är P4 Morgons föräldracoacher.

Dags att flytta hemifrån

Hur förbereder du barnen på flytten hemifrån? I dag pratar vi om vad som egentligen krävs för att ditt barn ska vara redo att ta hand om sig själv.

En svår läxa

I våra nyheter hör du idag om läxhjälpsföretag som börjat etablera sig i länet. Det finns dels privata aktörer, men också sådana som arbetar ideellt med det.

Jobb, relationer, vardagsbestyr eller när kunskapen inte räcker till. Anledningarna kan vara många till varför föräldrar inte kan hjälpa sina barn med läxan.

Hur stöttar man barnen i krisen?

Hur är man en bra vuxen för barn som varit med om ett trauma? Vad behöver barn höra och INTE höra i en akut kris?

Ja, det är var svårt att inte tänka på Malå den här morgonen, barn som dör eller skadas i en olycka är en mardrömsbild som många lever med.

Förbättra föräldramötet för fasiken!

Men alltså, ska hon babbla nu igen? Varför pratar vi inte om något viktigt? Det här kunde jag ha läst i ett infoblad!

Foto: Janerik Henriksson/Scanpix

Foto: Janerik Henriksson/Scanpix

Farlig fritid

Fritidsaktiviteter är bra och viktigt för barn, det håller nog de flesta med om. Men vad är faktiskt för farligt för barn?

I nyheterna har P4 Västerbotten berättat om att allt fler barn skadas av att köra fyrhjulingar. Otroligt att läskigt att höra, men var ska man som förälder dra gränsen för vad som är för riskabelt för ens barn att hålla på med?

Är det vid fyrhjulningskörning, studsmattehoppning utan nät omkring eller när det regnar på fotbollsträningen?Eller bara att åka pulka?

Rädslan för att barnet ska bli ensamt

Hjälp – tänk om mitt barn blir utan kompis? Skolstarten kan ibland bli lite väl pirrig. En ny termin, med kanske en ny klass eller bara nya kompisgrupper som bildas efter sommaren.

Våra föräldracoacher är tillbaka, Anna-Karin Bäck och Anneli Jonsson, socionomer som båda jobbar mycket i Sävar med att peppa föräldrar.

Vi pratade om att vara förälder och oroa sig för att ens barn ska stå ensam på rasterna utan vänner att luta sig mot.

Organisationen Friends tipsar om fem saker du kan göra om du misstänker att ditt barn blir utsatt i skolan

1. Prata med ditt barn om det som händer

2. Prata med ansvarig klasslärare eller mentor

3. Kontakta rektorn

4. Om du inte får någon hjälp från skolan – ta kontakt med utbildningsförvaltningen. För privata skolor gäller istället skolans styrelse

5. Om du känner att skolan inte gör tillräckligt – kontakta Barn och Elevombudet eller Diskrimineringsombudsmannen

Krisen påverkar barnen, hur gör du då?

Skilsmässa, sorg, depression, problem med Försäkringskassan… Tillfälliga kriser som kan göra att man som förälder inte fungerar lika bra som vanligt.

Och enligt BRIS, Barnens Rätt i Samhället, saknas viktig hjälp till de här föräldrarna. Det här skrivs i en ny rapport som bygger på samtal till Bris Vuxentelefon.

Mödosamt uppbyggda rutiner solas bort

Nu väntar snart sommarlovet, tio veckor av sol, vila, lek… Men också tappade rutiner, sena nattvanor och uttråkning.

Föräldracoacherna Anneli Jonsson och Anna-Karin Bäck tycker att du ska sätta dig ner och tänka över sommaren lite. Vilka regler ska ungdomarna ha? Hur ska du hantera semester-alkoholen? Vilka rutiner ska finnas kvar?

Ett missriktat beskydd

Livet som förälder är inte alltid en dans på rosor. I Föräldracoachen i morgon bitti pratar vi om hur man ska prata om jobbiga saker med sina barn.

Mamma har gjort dumheter. Nu sitter hon i fängelse. Pappa är sjuk och doktorn måste hjälpa honom. Morfar är i himlen nu. Han kommer aldrig mer tillbaka. Det är sånt som inte får hända, men som händer i vissa familjer. De flesta föräldrar brukar nog ibland undanhålla jobbiga saker för sina barn, men är det rätt väg att gå eller ett missriktat beskydd?

Häng med ditt barn på nätet

Nätmobbning, databeroende och pedofiler på jakt efter nya offer. Inte undra på att föräldrar oroar sig över sitt barns datoranvändande.

Nu är det dags att göra något åt oroskänslan och ta reda på vad ditt barn gör på nätet. För mammor och pappor med noll koll får barn som försvinner in i spelandets och datorernas slutna värld, men en sak är säker och det är att du som förälder kan få bättre koll på ditt barns surfande. Hör hur i Föräldracoachen på måndag efter klockan 08.00.

Man brukar ju prata om att barn och ungdomar är sociala på Internet, att det är ett sätt att umgås. Vad säger du om att låta barnen träffa sina chattkompisar på riktigt?

Mellan barndomen och tonåren

De är åtta till tolv år gamla och vacklar precis mellan barndom och tonår. Av sina föräldrar kräver de mer frihet, mer självständighet och ökat självbestämmande – varje dag. Dessutom är räknas de som en köpstark grupp och är hårt styrda av reklam och marknadsförare som vill få småflickor att köpa behå.

I Föräldracoachen på måndag pratar vi om barnen som inte är småbarn och inte tonåringar. En grupp vi sällan hör om i bruset, men som har sina behov och sina faser.

Vad händer till exempel när puberteten kommer tidigare än väntat? En förälder har hört av sig till oss med funderingar kring det. Hon undrar om man ska uppmärksamma det eller bara finnas där om barnet frågar? Det ska våra föräldracoacher Anneli Jonsson och Anna-Karin Bäck få svara på men också om hur man låter barnen vara barn när kroppen förändras.

Trygg i kaoset

Flaskhalsar, pillerburkar och rödsprängda ögon. I varje klass går det statistiskt sett tre till fyra barn som har föräldrar som super eller knarkar. Det blir rätt många barn om man börjar räkna på det. Är det inte ditt barn så är det ditt barns klasskompis.

Det är vuxenvärldens uppgift att vara lyhörd och uppmärksam, men hur gör man egentligen om man misstänker att ett barn far illa? Hör mer i Föräldracoachen på måndag när vi pratar om hur man upptäcker och hjälper barn till missbrukare.

Spelkontroll i stället för skidstav

Har du ett barn som väljer spelkontrollerna före skidstavarna? I så fall är du inte ensam. Det klassiska sportlovet har fått hård konkurrens av spellovet.

Många föräldrar tycker att spelandet slukar allt för mycket tid, men måste det ena utesluta det andra, funderar vi på? Man kanske kan tvinga ut sina barn under lovet nästa vecka men vad händer om du i stället väljer att hänga med ditt barn i tv-spelandet?

I morgon bitti pratar vi med Skellefteåbon Patrik Larsson som ordnar Norrlands största och första spelfestival i helgen,. Han har koll på olika sorters spel och hur du som förälder kan tänka om ditt barn hellre sitter i tvspelssoffan än åker i slalombacken.

Ilskna barn rubbar föräldrarna

Raseri, utbrott och vredesmod. I Föräldracoachen, med Anneli Jonsson och Anna-Karin Bäck, låter vi barnen vara ilskna utan dåligt samvete och funderar vidare på hur bra föräldrar är på att hantera arga barn?

I Sverige finns en hög nivå av förtryckt ilska, man uppmanas vara snäll i stället, visar studier om ilska. Samtidigt vet vi att barn blir arga, ibland rosenrasande, vilket inte alltid är så lätt att hantera.

Det slåss, smälls i dörrar och skriks där hemma och föräldrarna står där och funderar på vem som har förvandlats deras lilla älskling till ett litet monster. Frågan är om vi låter barnen vara arga eller om det är en förbjuden känsla?